skip to Main Content

Patří mezi naše nejhojnější druhy ryb. Obývá tekoucí i stojaté vody, říční ramena a tůně, rybníky a přehradní nádrže. S oblibou vyhledává místa zarostlá rostlinstvem. Obvykle dorůstá délky do 25cm a 0,5kg, největší jedinci ale mohou dosahovat až 4kg a přes 60cm délky. Jeho maso patří mezi lahůdky, i když se z něj špatně odstraňují šupiny.

Okoun říční

Zajímavost:

Drobné zoubkované šupiny okouna se dříve používaly jako dekorace na drobné ozdobné předměty.

Historický exkurz:

Okouni říční se v minulosti prodávali po vědrech. Do 90. let 16. století se cena vědra pohybovala mezi 6 a 8 českými groši, v roce 1590 vzrostla na 12 českých grošů. Na začátku 20. století se okoun hojně vyskytoval v oblasti jižních Čech, v pražské Vltavě byl však v této době „obyčejnou rybou“.

Gastronomický význam:

Maso okouna je považováno za gastronomickou lahůdku, chutí se podobá candátovi. Šupiny okouna se špatně odstraňují, proto je lepší stáhnout celou kůži. Žádanou delikatesu představují filety z okouna připravované na kmíně s holandskou omáčkou a vařeným chřestem.

Zdroje:
Ryby našich vod; Český rybářský svaz, z.s.; 2021
Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích; L. Kubásková, J. Jakubská, M. Čeněk; NZM; 2020

Autor fotografií: prof. Ing. Radim Vácha, Ph.D.

Zpátky nahoru