Dovolujeme si Vás pozvat na workshop “Piš a publikuj aneb Jak připravit rukopis pro vědecký časopis”, který pořádá ČAZV dne 14. 5. 2024 od 13 hod. online formou.
Při příležitosti pořádané výstavy Země živitelka byla předána ocenění mimořádných výsledků výzkumu a experimentálního vývoje za rok 2019. Ocenění za mimořádné výsledky ve výzkumu a experimentálním vývoji v obou kategoriích předal ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc. s předsedou předsednictva České akademie zemědělských věd RNDr. Janem Nedělníkem, Ph.D.
Dovoluje si Vám představit výherce prvních míst v každé z udělovaných cen.
Ing. Radek Macháč, Ph.D. získal první místo v rámci Ceny ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje za rok 2019. Cenu získal za certifikovanou metodiku „Ochrana trav na semeno vůči plevelům“.
Metodika obsahuje nové inovativní poznatky o možnostech ošetřování semenářských porostů trav vůči plevelům včetně monitoringu výskytu plevelů v porostech trav na semeno, obecných doporučení pro ochranu trav na semeno a specifická doporučení pro ochranu jednotlivých travních rodů či druhů, včetně nechemických způsobů regulace zaplevelení.
Ing. Radek Macháč, Ph.D. pracuje jako výzkumný pracovník v oblasti aplikovaného zemědělského výzkumu. Od roku 2001 je zaměstnán ve Výzkumné stanici travinářské v Zubří (Součást OSEVY PRO s.r.o., resp. OSEVY vývoj a výzkum s.r.o.). Od roku 2012 je ředitelem Výzkumné stanice travinářské a jednatel společnosti OSEVA vývoj a výzkum s.r.o.
Hlavním zaměřením jeho výzkumné činnosti je agrotechnika trav pěstovaných na semeno, zejména ochrana travosemenných porostů vůči plevelům, chorobám a škůdcům. Zabývá se rovněž otázkami ekologického travního semenářství, zakládání porostů trav na semeno, výživou a stimulací výnosu trav na semeno. Zabývá se rovněž šlechtěním trav, pohanky a lupiny bílé.
Ing. Radek Macháč, Ph.D. je členem České akademie zemědělských věd, Komise ČMŠSA pro ekologická osiva, Komise pro Seznam doporučených odrůd – pícniny, International Herbage Seed Group, Eucarpia – sekce FodderCrops and AmenityGrasses, Redakční rady časopisu Úroda, Společné vědecké rada OSEVA PRO s.r.o. a VÚP Troubsko spol. s.r.o. a Správní rady Spolku pěstitelů travních a jetelových semen.
Ing. Zuzana Hroncová, Ph.D. získala první místo v rámci Ceny ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky za rok 2019. Cenu získala za recenzovaný odborný článek „Variabilita mikrobioty trávicího traktu včely medonosné v souvislosti s vývojovým stádiem, věkem včely a geografickou polohou úlu“.
Variabilita mikrobioty trávicího traktu se zásadně mění v průběhu života včely. Získané výsledky jsou využívány při vývoji nového účinného prostředku pro podporu imunity a zdraví včel.
Ing. Zuzana Hroncová, Ph.D. pracuje jako vědecký odborný pracovník na Katedře mikrobiologie, výživy a dietetiky na České zemědělské univerzitě v Praze.
V rámci své disertační práce zkoumala pomocí molekulárně genetických metod vztahy mezi potravou včel, jejich imunitou, zdravím a osídlením jejich traktu střevními mikroorganismy. Jedním z výstupů je vědecká publikace, za kterou byla oceněna a která pojednává o rozmanitosti bakteriálních druhů v závislosti na věku a vývojovém stádiu včely. Tato variabilita je tak velká, že například i sesterské larvy nakladené matkou během několika minut mají po sedmi dnech vzájemně naprosto odlišné bakteriální spektrum. Jelikož tlak patogenů na včelstva v posledních letech neustává, zůstala tomuto tématu věrná i po obhájení práce a ve spolupráci s docentem Jaroslavem Havlíkem výzkum včelí mikrobioty na ČZU vedl k praktickému výsledku. Na trh byl uveden veterinární produkt pro včelaře, extrakt z rostliny s antimikrobiálními účinky, který má schopnost ovlivnit včelí mikrobiotu a posílit tak jejich imunitu. Dnes si ho každý může zakoupit v tržní síti.
Kromě toho pracuje také na zcela nové metodě, diagnostice zdravotního stavu včel s pomocí nukleární magnetické rezonance, nebo na efektivní metodě kultivace probiotických včelích mikroorganismů v průmyslovém měřítku. Až se to podaří, bude možné včelám přidávat jim vlastní mikroorganismy, které mohou příznivě ovlivňovat jejich zdraví.
Informace o všech oceněných v roce 2019 naleznete zde >>